Een periode waarbij alle houvast wegvalt is het moment dat je te horen krijgt dat je kanker hebt. Omdat ik hier als ervaringsdeskundige over kan meepraten, zie ik het als mijn missie om mijn ervaring met lotgenoten te delen. Coaching bij kanker is namelijk anders. Je moet bliksemsnel inspelen op een veranderende situatie. Coaching bij kanker speelt voor, tijdens en na alle behandelingen een rol. Ik kan je op weg helpen, ervoor zorgen dat je zelf de regie houdt en je rust kunt bewaren. Ik ben een van je reisgenoten tijdens deze lange reis.

 

Coaching bij kanker

 

Kom in beweging

Om je in deze moeilijke periode te ondersteunen gebruik ik mijn coachingstechnieken, maar ik zet meer in. Vanaf het moment dat ik zelf door deze periode ging tot aan de dag van vandaag, spreek ik veel medepatiënten. Ieder met zijn eigen verhaal en gedachtes. Zelf ben ik vanaf deze periode meer en vooral bewuster gaan bewegen. Even de deur uit op momenten dat het kan. Ik merk dat bewegen mij veel oplevert (het is ook wetenschappelijk bewezen). Ik zag ook dat medepatiënten die bewegen makkelijker door het totale proces komen. Beweging vormt nog steeds een belangrijk uitgangspunt van mijn coaching-bij-kanker-aanpak. Altijd even naar buiten om je lichaam en geest in beweging te krijgen.

 

Ongemakkelijke situaties bespreken

Tijdens de wandelingen praten we over situaties die ongemakkelijk voelen. Je kunt je voorstellen dat je aan de ene kant blij bent dat je weer vooruit kunt, maar aan de andere kant verandert zo'n gebeurtenis je leven voorgoed. Om iedereen zoveel mogelijk ruimte te geven – ook in het hoofd – vinden de gesprekken vaak plaats in de buitenlucht. Door buiten te wandelen zit je niet vast aan een therapeutische setting. Dat werkt heel fijn. De frisse wind maakt extra energie los bij de deelnemers, én: we bewegen! Uit onderzoek blijkt namelijk dat kankerpatiënten die bewegen sneller herstellen en re-integreren in het arbeidsproces. Mijn taak is het om weer ruimte in de geest te creëren, zodat daar beweging kan ontstaan. Behalve het bewegen in de buitenlucht zijn er ook sessies met de fysio in de praktijkruimte.

 

Samenwerking oncologisch fysiotherapeut

Om je zoveel mogelijk te ondersteunen, werk ik samen met een oncologisch fysiotherapeut. Samen leveren wij een positieve bijdrage om jouw behandeling te verbeteren. Denk daarbij aan de voorbereiding op, en verwerking van operaties, chemotherapie en bestraling. Kanker heeft grote impact op je fysiek en psyche. Je raakt totaal uit balans. De ingrijpende behandelingen – zoals bestraling, chemotherapie of een operatie – kunnen leiden tot pijn, krachtverlies, stijfheid, spanningsklachten, oedeemvorming, conditieverlies en vermoeidheid. De gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut helpt daarbij. Ik richt mij tijdens de sessies vooral op het voeren van gesprekken over uiteenlopende zaken. Denk daarbij aan gesprekken over angst, vermoeidheid, zingeving, maar ook over je werk en je relatie. De onderwerpen variëren en komen aan bod in een caroussel. Je kunt dus op elk gewenst moment instappen in de coaching-bij-kanker-aanpak. Je kunt kiezsen of je een individueel traject wilt doorlopen of juist liever in een groep. De coaching-bij-kanker-aanpak zorgt ervoor dat je met meer vertrouwen de behandeling tegemoet treedt en sterker bent in lichaam en geest.

Contact gegevens

Gebroekerdijk 1

6101 VT Echt

M: 06-13118311

E:


Facebook 46LinkendIn 46

Erkend Coach

Logo StirLogo Insights Discovery