In ons dagelijks leven raken we soms, zowel op persoonlijk als professioneel vlak, verstrikt in een destructief patroon dat bekendstaat als de Dramadriehoek. De Dramadriehoek, oorspronkelijk geïntroduceerd door Stephen Karpman, beschrijft hoe mensen onbewust rollen aannemen van Slachtoffer, Redder, of Aanklager. Deze rollen houden ons gevangen in een cyclus van negatieve interacties, die effectieve samenwerking en het bereiken van doelen in de weg staan.
Voor een goed beeld, leg ik uit waar de rollen uit de Dramadriehoek uit bestaan.
Slachtoffer: Personen in deze rol voelen zich vaak machteloos en onderdrukt. Ze geloven niet dat ze zelf in staat zijn hun problemen op te lossen.
Redder: Deze rol kenmerkt zich door het streven om anderen te 'redden'. Redders willen de problemen van anderen oplossen, vaak zonder een hulpvraag van de ander.
Aanklager: De aanklager bekritiseert anderen of geeft ze de schuld. Dit geeft deze persoon een vals gevoel van superioriteit.
Uit de driehoek: bewustwording en actie
Het goede nieuws is dat bewustwording van deze patronen de eerste stap is naar transformatie. Door onze interacties en de rollen die we spelen te herkennen, kunnen we beginnen met het doorbreken van deze cyclus. Er zijn verschillende strategieën om dit te bewerkstelligen, zoals duidelijk grenzen stellen en voorwaarden opstellen waardoor anderen zelf hun problemen oplossen.
Naar de Winnaarsdriehoek
De manier om de dynamiek van de Dramadriehoek te doorbreken, is door zo’n strategie actief in te zetten. Daarmee transformeer je de Dramadriehoek naar een Winnaarsdriehoek. Je zorgt dan op een gezonde manier voor jezelf, de ander en vraagt op tijd hulp.
De persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt door actief de beweging van de Drama- naar de Winnaaarsdriehoek te maken laat je als individu groeien. En als je als individu groeit, dan groeit het team ook. Dan wordt het team immers meer dan de som van de individuele leden.