Met gepaste trots kan ik melden dat Yvonne Aben OntwikkelCoaching en Fysiotherapie Engels de handen ineen slaan om de behandeling van (ex)-kankerpatienten te verbeteren. Samen met oncologisch fysiotherapeute Mirella Mans ga ik aan de slag om een positieve bijdrage te leveren aan de voorbereiding op, en verwerking van operaties, chemotherapie en bestraling.

Eigen ervaring
Zelf heb ik dit proces ook doorlopen en in die tijd sprak ik veel medepatiënten. Ieder met een eigen verhaal en eigen gedachtes. Ik merkte toen al dat mensen die bewegen makkelijker door het totale proces komen. Tijdens een van mijn behandelingen sprak ik met Mirella over mijn bevindingen en zo ontstond het idee om dat wat ik signaleerde en ervaarde (en bovendien wetenschappelijk is bewezen) om te zetten in een samenwerkingsverband. Fysiotherapiepraktijk Engels was meteen voor deze samenwerking.
Eendracht maakt macht
Mirella behandelt – als gespecialiseerd oncologisch fysiotherapeut – de fysieke klachten van deze patiënten. Als ervaringsdeskundige ken ik de impact van het hele proces op je lijf en leden. Uit onderzoek blijkt dat kankerpatiënten die bewegen sneller herstellen en re-integreren in het arbeidsproces. Mijn taak is het om weer ruimte in de geest te creëren, zodat daar beweging kan ontstaan. Daar waar Mirella zorgt voor de beweging in het lijf is het mijn taak om de patiënten te spiegelen als ze vast zitten in hun eigen gedachten. Ik help ze op sociaal emotioneel vlak.
Gespecialiseerde zorg
Wie met kanker wordt geconfronteerd schrikt. Het doet niet alleen fysiek iets met je, maar ook psychisch. Je raakt totaal uit balans. De ingrijpende behandelingen van kanker – zoals bestraling, chemotherapie of een operatie – kunnen leiden tot pijn, krachtverlies, stijfheid, spanningsklachten, oedeemvorming, conditieverlies en vermoeidheid. De gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut zoals Mans kan daar iets aan doen.
Altijd naar buiten
In december zijn we gestart met een pilotgroep van 4 deelnemers. Tijdens de bijeenkomsten praten we over situaties die ongemakkelijk voelen. Je kunt je voorstellen dat je als patiënt aan de ene kant blij bent dat je weer vooruit kunt, maar aan de andere kant verandert zo'n gebeurtenis je leven voorgoed. Om iedereen zoveel mogelijk ruimte te geven – ook in het hoofd – vinden de gesprekken plaats tijdens het wandelen. Door buiten te wandelen zit je niet vast aan een therapeutische setting. Dat werkt heel goed. De frisse wind maakt extra energie los bij de deelnemers, én: we bewegen! Dat was ons doel: samen bewegen in hoofd en lijf.
Zelf regie in handen nemen
De combinatie van fysiotherapie en coaching bezorgt ex-patiënten weer grip op hun leven. Samen begeleiden we ze zodat ze hun leven weer goed op de rit krijgen. Zowel op fysiek als psychisch vlak. Ze hebben dan weer zelf de regie over hun leven.
Voor meer informatie mail naar .